IMG_20200

Ετήσια συνάντηση 2020

Την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση μεταξύ των συνεργατών του έργου ΕΠΑλΘ με τίτλο «Ανάπτυξη Καινοτόμου Μεθόδου Γενετικής Επιλογής Ιχθύων με στόχο την αποτελεσματικότερη μετατρεψιμότητα τροφής» με ΚΩΔ. ΠΡΑΞΗΣ/MIS (ΟΠΣ) : 5010669. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην βάση του Συντονιστή του έργου, στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Λάρισα. Οι συνεργαζόμενοι φορείς, «Εργαστήριο Γενετικής, Συγκριτικής και Εξελικτικής Βιολογίας (ΒΙΟΖ)» του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η εταιρεία «ΝΗΡΕΑΣ ΑΕ» και το « Εργαστήριο Αγροβιοτεχνολογίας και Ελέγχου Αγροτικών Προϊότων» του Τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας παρουσίασαν την πρόοδο των εργασιών του έργου, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και αντάλλαξαν απόψεις για τη διαχείριση των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας Covid-19 στην εξέλιξη των πακέτων εργασίας του έργου.

Από την ομάδα του Νηρέας ΑΕ, παρουσιάστηκαν και αναδείχθηκαν τα δεδομένα που προέκυψαν από το ΠΕ1 και πιο συγκεκριμένα από τις εκτροφές τσιπούρας σε ελεγχόμενες συνθήκες με στόχο τον ακριβή υπολογισμό της μετατρεψιμότητας της τροφής για κάθε οικογένεια. Παρά τις δυσκολίες που επέβαλε η πανδημία το ΠΕ1 ολοκληρώθηκε επιτυχώς!

Τα υπόλοιπα ΠΕ βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο του ΠΕ2, η ομάδα του Εργαστηρίου « Αγροβιοτεχνολογίας και Ελέγχου Αγροτικών Προϊότων» παρουσίασε την ανάπτυξη της μεθοδολογίας επιλογής υποψήφιων γεννητόρων με χρήση ζωοτεχνικών δεικτών καθώς και την πρόταση τους για την λίστα των γεννητόρων που επιλέχθηκαν.  Από το Εργαστήριο ΒΙΟΖ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσιάστηκε η πρόοδος των ΠΕ3 και ΠΕ4 του έργου. Στο πλαίσιο του ΠΕ3 παρουσιάστηκαν υποψήφιοι βιοχημικοί δείκτες που ελέγχονται ως δείκτες της μετατρεψιμότητας τροφής και του διατροφικού καθεστώτος. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα συγκριτικά αποτελέσματα της αλληλούχησης ολικού μεταγραφώματος ερυθροκυττάρων σε διαφορετικές οικογένειες και διαφορετικό διατροφικό καθεστώς και τα γονίδια που αναδείχθηκαν μέσω αυτής. Στο ΠΕ4, αναλύθηκε ο πλούτος πολυμορφισμών στα γονίδια ενδιαφέροντος, τα οποία αναδείχθηκαν από αλληλούχηση νέας γενιάς μεταγραφώματος και γονιδιώματος σε άτομα τσιπούρας του προγράμματος. Στόχος, είναι η συσχέτιση αυτών των πολυμορφισμών με το λειτουργικό πολυμορφισμό που συνδέεται με τη μετατρεψιμότητα τροφής.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι, παρά τις αντιξοότητες, το έργο δεν παρέκκλινε της πορείας του και έχει παράξει ήδη ενδιαφέροντα αποτελέσματα που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν την επόμενη περίοδο.

elGreek
Μετάβαση στο περιεχόμενο